Hytten‎ > ‎

Byggeprojektet i 2005

Af Christian B. Rode

For mit vedkommende startede det i 1999. Jeg kom ind i bestyrelsen (som formand), fordi jeg syntes Birkeholt ikke blev vedligeholdt godt nok. Vi fik ryddet op og smidt en masse gammelt ragelse ud, vi fik lavet arbejdsdage (igen), så grunden blev pænere, vi fik nogen til at gøre rent hver anden uge, osv.

Efter et stykke tid besluttede vi, at der skulle bygges en ny hytte, fordi den gamle var for dårlig og for lille, og fordi kælderen var angrebet af svamp. Vi fik en arkitekt til at lave et spændende alternativt spejderhus, fordi vi håbede at Lokale og Anlægsfonden ville finansiere det. Det blev alt for dyrt og ambitiøst, så det blev droppet igen, selvom vi havde brugt megen tid (og en del penge) på projektet. Det gik der 2 år med!

   
 
 
Den gamle hytte set fra forsiden Den gamle hytte set fra grunden Den gamle hytte set fra grunden

Så begyndte vi at diskutere om vi kunne finde et nyt sted at lægge spejderhytten, for hvis vi kunne få en grund gratis, kunne vi sælge grunden på Firhusvej og derved få penge til at bygge en ny hytte. Vi havde kig på drivhusgrunden på Folehavevej, men var desværre for sent ude. Vi brugte mange kræfter på at finde en alternativ grund, og havde mange møder med kommune, grundejere, skovvæsen m.fl. Der var desværre ingen fornuftige grunde i kommunen, som kunne bruges til en spejderhytte. Hørsholm Kommune var meget behjælpelig, men vi kunne ikke finde en lokalitet, som var tilstrækkelig attraktiv. Det var en sej omgang, og flere personer i bestyrelsen holdt op undervejs. Heldigvis kom nye friske kræfter til, som også var villige til at arbejde for sagen.

I 2002 besluttede vi at blive på Birkeholt og bygge en ny hytte med hjælp fra fonde m.v. Vi fik en ny arkitekt til at tegne en flot bjælkehytte og talte med flere bjælkehyttefirmaer. Hørsholm Kommune lovede os 1,5 mio. kr., men vi kunne ikke få andre til at hjælpe med flere midler. I efteråret 2003 efter et stykke tids stilstand fik Gerda Sonne Lokale og Anlægsfonden til at give tilsagn om støtte på 1 mio. kr. Det var rigtig godt, men så gik vi lidt i stå igen pga. manglende ingeniør-undersøgelser. Disse undersøgelser var fondene ikke villige til at betale, og vi havde ikke selv penge til dem. Heldigvis kom A.P. Møller fonden med 0,5 mio. kr., og så kunne vi sætte gang i sagerne! Samtidig søgte vi også andre fonde, og lavede en forældreindsamling. Så lidt efter lidt kom der flere og flere penge i kassen.

Vi ansatte en ingeniør, og sammen med ham og en dygtig entreprenør fik vi opstillet et projekt, som vi troede på og som vi kunne finansiere med de indsamlede midler og et mindre lån. Ivan Stephansen blev formand for bestyrelsen i 2003, og senere kom Michael Christensen til i 2004, mens jeg koncentrerede mig om selve byggeriet. Det var en stor hjælp at de ville tage sig af papirarbejdet og alt det andet administrative arbejde, der er ved et sådant projekt!

 
 

Vi skrev kontrakt med entreprenøren i efteråret 2004, og han gravede og støbte fundament lige før jul. Træet blev fældet i Sibirien omkring jul, og de store træstammer blev høvlet ned til runde bjælker på 20 cm tykkelse og blev sendt til Danmark. I januar begyndte K P Trading at opføre hytten. De havde nogle meget dygtige folk, og byggede et "råhus" i løbet af 2-3 uger. Huset skulle derefter tørre i 2-3 måneder, fordi træet var helt friskt. Det satte sig lidt efter lidt, og heldigvis kom det pænt på plads trods at tagkonstruktionen ikke var særlig tung.


 b
 
 
 
 
 
 I foråret 2005 blev der bygget videre; der kom vinduer og døre i, og der blev indlagt VVS og el. Huset blev malet flere gange udvendigt med milebrændt trætjære, efter en gammel opskrift. Gulvene blev lagt i og lakeret, vi fik indrettet lokalerne med borde, stole, bænke og lamper - ja der var stadig meget, der skulle gøres. Og helst uden at det kostede for meget!

 
 
 
 

Så blev det sommer, og vi begyndte at renovere kælderen. Den trængte til en meget kærlig hånd, og vi var ved at have brugt alle pengene, så hver en fem-øre skulle vendes. Heldigvis var der nogle forældre og bestyrelsesmedlemmer, som brugte et par af deres weekender på at lægge nyt gulv i kælderen, male væggene og sætte loft op, så det kunne blive et rigtig godt rum.

 
 
 
 

Dagen for indvielsen nærmede sig, og vi arrangerede en arbejdsdag, hvor forældre og spejdere tog fat og hjalp med at få ordnet grunden. Der blev fjernet en del træer og buske, som var vokset op og tog meget af solen, og der var en gruppe, som gjorde rent i huset og kælderen, så det hele kunne præsentere sig flot. En anden forælder støbte et fundament til en 12 meter høj flagstang, vi havde fået.
 
 

Til selve indvielsen den 3. september 2005 skinnede solen fra en næsten skyfri himmel. Der kom omtrent 300 mennesker, og Jyske Bank serverede vin, sodavand og pølser. Der blev holdt taler af borgmestre, ledere og spejdere, og det blev en meget festlig dag, som sluttede med en stor middag for alle spejderne og bestyrelsen med ægtefæller.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I dag kan vi se at det var en helt rigtig beslutning at bygge den nye spejderhytte, for aktiviteterne på Birkeholt er mangedoblet, nu hvor der kan være mange grupper på Birkeholt samtidig. Det er dejligt at se, at det store arbejde, som forældre og bestyrelse har lagt i den nye hytte, bærer frugt og er til gavn for de mange unge, som bruger Birkeholt.